Hip-hop | Ugens udgivelse: ScHoolboy Q – Oxymoron

ScHoolboy-Q-oxymoronTop Dawg Entertainment, med Kendrick Lamar som det nok mest velkendte medlem, har lovet et take over af hiphop i 2014. Med ScHoolboy Qs første major label album, Oxymoron, ude nu, er de godt på vej.

Indie labelet fra Los Angeles, der også tæller Ab-Soul og Jay Rock, stod bag Qs 2012 album Habits & Contradictions som fik tændt godt op i hiphop miljøet, og så selvfølgelig også Kendrick Lamars megahitplade Good Kid, M.A.A.D. City.

Når man hører åbningsnummeret af Oxymoron er man ikke i tvivl om pladens tematik: ”Gangsta” er et no-nonsense track om gadelivet i South Central, hvor ScHoolboy Q var medlem af 52 Hoover Crips. Oxy er straight gangsterrap.

Gangster temaet fortsætter ”på Los Awesomes”, som er produceret af Pharrell, og sender tankerne tilbage til de gode gamle Neptunes dage. På tracket, der hander om bandelivet og om bloods og crips, hører vi et kanonvers af Black Hippy-makkeren Jay Rock, som behersker Pharrell-produktionen perfekt.

Generelt er produktionerne på Oxymoron sat lidt i baggrunden for at give plads til Qs flow som skifter fra doubletempos til lange snarls på et øjeblik, for så at vende tilbage. In-house producerne hos TDE leverer nogle svedige futuristiske produktioner, som ikke stjæler billedet, og således giver ørenlyd til ScHoolboy Qs stemme som han bruger effektivt til at diktere humøret på tracket.

Albummets tredje single ”Break the Bank”, som efterfulgte den lidt haltende ”Collard Greens” med Kendrick Lamar, er nok albummets stærkeste produktion, leveret af The Alchemist. Et eerie piano-loop og spacede synths er den perfekte kulisse for Qs fortælling om hans drug-dealing days, og om hvordan han håber at han nu kan tjene lige så mange penge på musik.. På trods af det lidt klam-fugtige beat, sender tracket tankerne hen på Kendrick Lamars dystre men solrige Cali-hiphop. Og ScHoolboy siger da også:

”Tell Kendrick move from the throne, I came for it // I hope this fuckin’ hit arrange for it, cause Goddamn”

Sidste nummer på pladen, andensinglen ”Man of the Year”, som var at finde på NBA Live 14 soundtracket, er det tætteste vi kommer en clubbanger på pladen,  men den dystre stemning fortsætter også her, hvor Q rapper om at bare ryge blunts og bange chicks up in da club. Ikke så dumt endda:

”Bruh, I see, girls everywhere //
Titty, ass, hands in the air, it’s a party over here //
Shake it for the man of the year”

Du kan streame hele pladen (inkl bonus tracks) på Youtube right heeere! Gør det, den er sgu fed nok mand.

Bonusinfo: Q spiller på Vega den 18. maj.

One thought on “Hip-hop | Ugens udgivelse: ScHoolboy Q – Oxymoron

  1. Pingback: Kalender: maj 2014 | Sort Snak & Tækkno

Der er lukket for kommentarer.