Hiphop | Ugens udgivelse: Atmosphere – Southsiders

Atmosphere - SouthsidersMinneapolis duoen Atmosphere har udgivet deres ottende studiealbum siden 1997, og minder os endnu engang om relevansen af instrumentalt stærk hiphop. Gruppens MC, Slug, repræsenterer en bevægelse i moderne hiphop mod den hvide middelklasse, men Atmosphere har ikke på samme måde som mindre interessante Macklemore formået at bryde ud af undergrunden. Gruppen har dog gennem årene stablet en betydelig fanbase på benene, og på deres eget pladeselskab, Rhymesayers, har de samlet en imponerende roster af alt-hiphop, som bla. inkluderer MF DOOM, Aesop Rock og Roskildeaktuelle Dilated Peoples.

Alle Southsiders’ 15 tracks er produceret af DJ Ant, og der er ikke et eneste guest verse på hele pladen. Faren ved denne slags one Dj-one MC udgivelser er at de bliver ensformige, men samtidig er forcen også at de har potentialet til at blive langt mere personlige uden en række mere eller mindre tilfældigt valgte gæsterappere. Southsiders’må siges at falde i den sidste kategori. DJ Ant har nok producermæssige chops til at beatsne ikke bliver monotone, og Atmospheres generelle tendens til at arbejde med ’ægte’ musikere live kan også høres på Southsiders, hvis beats ser flere elguitarer end de fleste rapplader.

Pladens åbner, ”Camera Thief”, understreger Ants rolle i makkerskabet, med en næsten 40 sekunders instrumental intro som sætter moodet for hele Southsiders. Slugs flow minder meget om Brother Ali, som om også er Rhymesayers, og som Ali er hans tekster stærkt personlige:

I keep to myself, my family, and friendships
I’ve got enough people I could disappoint
If you disagree I think you missed the point

Southsiders’ måske stærkeste track kommer allerede som nummer to. ”Arthur’s Song” beskriver Slugs årelange misbrug af især alkohol, men også hvordan hans afhængighed af musik har reddet ham. Beatet, hvor Ant perfekt balancerer choppede vokalsamples og jazzet piano er noget af det mest soulfulde hiphop har set i lang tid:


(Og at det er en liveoptræden siger en del om kvaliteten af Slugs skills på en mic)

Som den opmærksomme lytter/læser måske har gennemskuet er pladen en hyldest til Atmospheres hjemstavn, og hvis man var i tvivl bliver det i hvert fald slået fast på det nærmest garagerockede titelnummer:

Hvorvidt Southsiders får noget radio airplay er nok tvivlsomt, men jeg ahr på fornemmelsen at Atmosphere ikke giver en fuck. Det er i stedet op til dig at opsøge pladen, for den er bestemt nogle lyt værd hvis du er glad for hiphop med indhold og sjæl.