Hiphop | Ugens udgivelse: The Roots – …And then you shoot your cousin

The Roots - And Then You Shoot Your CousinJeg er stadig ikke helt sikker på hvad det her er. The Roots er anerkendt som hiphops nok bedste liveorkester, hvilket vi tidligere har oplevet på Roskilde Festival, og glæder os til at opleve til sommer på Vanguard, men de er efterhånden også kendt som et af de mest indflydelsesrige acts på scenen overhovedet. Derfor er det ikke bare en rent musikalsk interessant plade de nu har sluppet, men også en interessant udfordring af status quo i hiphop. Scenen er for tiden domineret af unge turnt-up-trap-rappere og golden age-fetichister, men med …And then you shoot your cousin har ?questlove, Black Thought og resten af klikket strikket et ægte avantgarde hiphopprojekt sammen, som til dels følger op på 2011-pladen Undun, men alligevel lyder som intet du har hørt før.

Pladens åbner, Nina Simones ”The middle of the night”, sætter stemningen på en dyster plade der i lange perioder ligger meget langt fra hiphop som vi kender det, men da Black Thoughts vers på Never rammer bandets neo-rum-jazz beat bliver man alligevel trukket tilbage i et hiphop-state of mind.

Og apropos Black Thought, så er der ikke mange rappere der arbejder så godt sammen med et orkester, og hans flow arbejder perfekt med ?uestos tight men dog organiske trommer.

Pladens vokalmæssige højdepunkt er nok ”Understand”, som Thought åbner med den drabelige linje ” Gravedigger, dig a hole that fit a black nigga”, og som ser et suverænt gæstevers af Greg Porn:

Hvis man endnu ikke er overbevist om at der på ATYSYC er tale om hiphop som vi ikke har hørt det før, så nyd den glitchede, pianodrevne ”The Dark” lige nu:

…And then you shoot your cousin er ikke just tilgængelig på samme måde som tidligere hits fra The Roots, men den relativt korte (34 min) plade afsluttes dog med det upbeat funk-drevne ”Tomorrow”, som oven på den dystre plade både i sound og budskab minder os om at alt nok skal blive godt igen: