Tækkno | Ugens udgivelse: Plaid – Reachy Prints

plaid-reachy-printsIDM, Intelligent Dance Music. Når man bliver placeret inden for en genre med et så arrogant navn, så bør man også kunne et eller andet ud over det sædvanlige. En genre, der tilmed ofte bliver beskrevet ved at droppe et enkelt kunstnernavn: Aphex Twin.

Jo, Plaid lyder skam heller ikke som det sædvanlige. Det er glitchy, hakket i stykker, lyder mærkeligt og kommer nok aldrig til at tilfredsstille lytteren, der venter på droppet. Til gengæld er der masser af funky fresh loops (“Tether” er et godt eksempel) at nørde over, alt imens spændvidden af synths og instrumenter i brug er forfriskende større end på de fleste elektroniske album.

Nogle af numrene fremtvinger efter nogle minutter en lyst til lige at tjekke efter, om man stadig hører det samme nummer (Nafovanny, for at nævne et). Ikke på nogen falde helt af stolen-måde. Snarere på den måde, hvor man glemmer enkelte lydelementer, fordi de stille og roligt bliver en del af et kompliceret lydbillede, hvorfor de springer særligt meget i ørerne, når de ændrer sig det mindste, bliver trukket fra eller lagt til. Wow, der fik jeg vist lige IDM til at lyde lige så prætentiøst, som navnet på genren. Det ændrer dog ikke ved, at der er masser af lækkerier gemt på Reachy Prints, og lækkerier gemt på de enkelte numre.

I sagens natur kan en lidt glitchy stil som Plaids nemlig godt afstedkomme, at man kan lide dele af et nummer, mens andre dele virker mere ligegyldige.

Og selvom jeg i den forrige paragraf måske lød lidt, som om denne plade bare er guf til de intelligente tækknolyttere through and through, er det heller ikke helt rigtigt.

Nogle gange, nogle gange savner man, at Plaid “vælger side”, altså er det eksperimentel musik det her, eller er det “bare” breakbeat/progressive house/noget tredje. Men det er måske bare mig. Og måske er det også bare mig, der har vænnet mig så meget til glitchy, mærkelige ting, at jeg gerne vil have noget mere.

Anyways, så er pladen her et lyt værd, både for fede numre og for ren nørderi og inspiration.

“Ropen” er virkelig et svedigt nummer, så hvis du kun skal høre et, så vælg den: