Hiphop | Ugens udgivelse: Pro Era – The Shift

Pro Era - The ShiftSidste år på Roskilde Festival havde vi fornøjelsen (?) af at se Joey Bada$$ på Cosmopol. Den unge Brooklynite har endnu ikke finpudset sine skills som live MC, men på plade (eller digitalt, som vel er de unges foretrukne medie) står hans flow og stemme rent, med både mindelser til Nas og 90ernes golden age og til netop lyden af det nye årtusinds soundcloud-mixtape-sound.

Sammen med sit Pro Era crew har han nu udgivet en ny EP som må siges at markere et lydmæssigt skift for klikket – derfor vel titlen The Shift.

The Shift er interessant af flere grunde. For det første er EPens 5 tracks produceret helt uden brug af samples, som må siges at bryde lidt med kærligheden til gamle Preem-produktioner. For det andet er der kun to vers af trækplasteret Joey Bada$$, hvilket vil sige at de mindre kendte navne i gruppen får noget velfortjent opmærksomhed.

Der er ikke mindre end 10 forskellige rappere på The Shift, og på trods af deres vidt forskellige stilarter fremstår EPen sammenhængende og gennemtænkt.

Produktionerne, som alle er af Pro Era medlemmerne og inhouse producerne Powers Pleasant, Backpack, Kirk Knight og ROKAmouth ,er rummelige og synth-spacede, men med millimeterskarpe trommer, og må siges at indkapsle lyden af pro tools-hiphop på den bedst mulige måde.

På spektret fra Dyemond Lewis’ dystre ScHoolboy Q-agtige flow på ”Extortion” til Dirty Sanchez’ monotone men samtidig levende New York flow på ”Butterflies” findes nærmest alle de pseudo-kender-beskrivelser du kan finde på om rapperes flow. Og det virker.

Hvis det er mere af det her vi kan vente os af Joey Bada$$’ debutalbum senere i år, kan det ikke komme hurtigt nok. Samtidig er det glædeligt at resten af crewet får en røvfuld airtime på The Shift, fordi hvis det er lyden af de nye konger af New York og the beast coast vi her er vidne til, ser det måske ikke så sort ud for hiphops fremtid alligevel.

Især hvis det er med denne her slags devil-may-care hybris:

Add a tornado, add a tsunami, and you still shitty
I make a dollar outta two quarters, I’m the real 50
It’s no Biggie, it’s no Pac, it’s no HOV
No Nasir, no Rakim, just Pros taking over your globe

Tjek The Shift lige her, homie: