DâM-FunK: Ja, funk er stadig fedt

2. august kl. 13.45
Fat Cat Stage
Vanguard Festival 2014

DaM-FunK4/5 stjerner

Er det en slap bass? Åh ja, det er præcis, hvad det er. Sammen med smooth, kælende keyboardlyde og super tight trommer. Fra første sekund er man ikke i tvivl om, at funk ikke kun er fra 80’erne: det er stadig fedt. DâM-FunK formåede i dag nemlig både at hylde det gamle, samtidig med han tog det med sig ind i nutiden.

En del af forklaringen er selvfølgelig, at funk i sit væsen indbyder til at jamme, bygge videre på en eksisterende groove og tilføje den sit eget twist, når man står på scenen. Det var netop, hvad DâM-FunK med succes gjorde i dag. Det samme med et veloplagt band, der for eksempel gav lidt prøvelser på den omtalte jamming med en guitarsolo, der var med til at lægge tonen i begyndelsen af settet.

DâM-FunK virkede veloplagt og som om, han fik presset så meget snak med publikum ind, han overhovedet kunne nå. Således introduktionen til “I Wanna Thank You (For Steppin’ Into My Life)”, hvor han i falsk fortrolighed til mændene i publikum indrømmede, at “fellas mess up”, når det gælder kærlighed. Flødelyrikken (“I promise you I’ll aaaalways treat you right, ooooooooooh”) og bløde synthkærtegn lå på det tilbagelænede beat. Det var, som funk ofte er det: Corny, but good corny.

Undervejs fik han endda også tid til at gøre sit standpunkt klart: iTunes DJs er ikke rigtige DJs. Det var da også tydeligt, at der ikke bare blev trykket “play” denne tidlige lørdag eftermiddag. I stedet fik vi, efter det nye og mere up-tempo-nummer “Out of Body Experience”, en smagsprøve på DâM-FunKs evner på en keytar. Ikke på hvilket som helst beat, nej. Selvfølgelig på hans måske nok mest kendte remix, nemlig “Burn Rubber” (The Gap Band via Baron Zen). De repetitive to toner på keyboardet, den brummende bassline og de tørre trommer nåede en højere enhed sammen med soloen, og det var tydeligt, at publikum havde overgivet sig. Bare for at sætte trumf på var DâM-FunK dog også lige nede og hilse på forreste række, mens beatet spillede videre og stemningen forblev helt i top.

Jeg tror, mange af dem blandt publikum, der ikke havde hørt DâM-FunK før, nu sidder og tjekker diskografien ud derhjemme. Det kan de roligt gøre, for ja, funk er stadig fedt.