Vanguard 2015 warm-up: DJ Premier

dj-premier

Vi har tidligere skrevet begejstret om bookingen af DJ Premier.

Så hvorfor er det, man skal glæde sig så meget? En ydmyg tækkno-lytter kaster sig her ud i en kortfattet analyse af, hvad et Preem-beat egentlig er og kan.

1. Samples

Lyt godt efter fra 00:06 til 00:08 her:

I 1999 laver Preem et af de fedeste hip-hop beats, jeg kender, ud af den lille lydbid:

Premo har en mageløs sans for samples.

2. Simple rytmer

Da Snoop i 2002 udgav Paid tha Cost havde han også været klog nok til at give DJ Premier et ring for at kaste sit stjernestøv over tracket “The One and Only” (han producerede også “Batman & Robin” på samme plade).

Før var det violiner, her en guitar. Chop det op, læg det på et tungt beat, og rul med et par afsindigt effektive cuts på omkvædet. I denne periode er det i øvrigt meget tydeligt at høre Premiers signaturpakke af hi-hat og snare, som præger denne periode af hans karriere. Nærmest identisk på de to første numre her, ligesom det et par år foringen gik igen på meget af kæmpeklassikeren Moment of Truth (Hør fx bare åbningsnummeret, “You Know My Steez”, og du vil vide, hvad jeg mener). Hi-hat’en lægger sig stille og roligt på 1-2-3-4, mens snare’n rammer 3-slaget, right on time. Han får det til at lyde nemt.

3. Repetition

Ethvert DJ Premier-beat looper og looper og looper i det uendelige. Grunden til, man lægger mærke til det, måske mere end hos mange andre producere, er 1. Hans loops er generelt ret korte og 2. De er forholfdsvis prominente på numrene. Prøv at høre klaverloopet på gode gamle N.Y. State of Mind.

Den simple rytmesektion accentuerer loopet. Og det bliver faktisk ofte til noget, man kan synge/nynne/rappe med på, lige så meget som selve teksterne.

4. Steadiness

Hvor en del hip-hop-beats skifter meget i energiniveau fra vers til omkvæd, fra build-up til drop, er DJ Premiers beats det, jeg vil kalde steady. Det vil sige, du får ikke mange breakdowns eller pauser, og du får ikke de store udsving i støjniveau eller brug af samples. Du får beats, der bliver ved og bliver ved og bliver ved, og en af de bedste numre til at illustrere den pointe, synes jeg, er Mass Appeal:

So there you have it. Fire grunde til, at Premier kan det med beats.

Vi ses på forreste række.

Og yo – der er stadig billetter til Vanguard Music Festival!

3 thoughts on “Vanguard 2015 warm-up: DJ Premier

  1. Pingback: Vanguard 2015 warm-up: S!vas | Bas & Trommer

  2. Pingback: Vanguard 2015 warm-up: Mobb Deep | Bas & Trommer

  3. Pingback: Guide: Vanguard dag 2 | Bas & Trommer

Der er lukket for kommentarer.