Hiphop | Vince Staples – Summertime ’06

Summertime '06

Verden hørte første gang en 16 år gammel Vince Staples da han gæstede Earl Sweatshirts første mixtape Earl i 2010. Siden har både ScHoolboy Q, Ab-Soul og Common været vilde for at arbejde med den unge Compton rapper.

Summertime ’06 er Vince Staples’ debutalbum, og beskriver en coming of age blandt bander og fattigdom i Long Beach, og albummets titel refererer således til sommeren hvor en trettenårig Vince første gang så sine venner blive slået ihjel af rivaliserende bander.

Når alt det er sagt, kommer vi dog til at Summertime ’06 først og fremmest er et solidt rapalbum, og at Vince Staples kan skrive tekster og flowe med de bedste. Det vidner albummets førstesingle ”Señorita” især om:

Videoens tema er udtryk for en analogi Staples har brugt i et par interviews, om at ghettoen er en zoo hvor alle vil være den brølende alfa-løve. Han siger, at som ung dreng i ghettoen føler man at man mangler muligheder, og at grunden til at de hvide på den anden side af motorvejen ikke vil dele med en må være at de enten er bange for en eller mere værd end en – og ingen har lyst til at nogen er mere værd end dem, så man vælger at de må være bange for en, og det forstærker man så ved at leve op til fordommene.

Selvom pladens nok mest interessante tracks ”Norf Norf” og ”Señorita” er produceret af henholdsvis Clams Casino og Christian Rich, er Summertime ’06 hovedsagligt produceret af Chicago DJen No ID, hvilket måske også forklarer Vince Staples’ forbindelser til Common. Alle pladens produktioner har dog et hektisk og nærmest militaristisk feel til fælles, som den bedste No ID produktion, andensinglen ”Get Paid”, fint illustrerer:

Alt i alt lover Summertime ’06 godt for fremtiden, som nok vil se flere Vince Staples plader oven på den relativt store salgsmæssige succes pladen allerede har været. Her midt på året, som indtil videre har været lidt magert når det kommer til gode hiphopudgivelser, føler jeg mig sikker på at Vince Staples debut kommer til at ligge højt på en del ”årets bedste” lister i december.

Vince Staples spiller en Soundvenue session koncert i Lille Vega 12. august, og der er stadig billeter. Se mere her.

2 thoughts on “Hiphop | Vince Staples – Summertime ’06

  1. Pingback: Vince Staples på Roskilde Festival 2018! | Bas & Trommer

  2. Pingback: Hiphop på Roskilde Festival: part I | Bas & Trommer

Der er lukket for kommentarer.