Childish Gambino – “This is America”

Over de sidste to dage har Childish Gambino (aka Donald Glover) lagt internettet ned med sin nye single “This is America” – hovedsagligt takket været sin enormt kontroversielle og vellavede musikvideo.

Nummeret i sig selv er sådan et lidt weird disharmonisk pastiche af sydstatsblues og moderne hiphop. Hiphop-verdenen har altid haft lidt svært ved at tage Childish Gambino alvorligt – der har altid været en grad af novelty over hans musik. Men med først hans tvshow Atlanta, som handler om hiphop i A-town, og nu “This is America” virker det lidt som om Donald Glover har rededikeret sig selv til musikken.

Nå. Så kom vi til videoen. Den enormt rå video pinpointer en række af de racemæssige konflikter USA har oplevet over de seneste år (og, som videoen påpeger, de seneste århundreder). Videoen viser kontrasten mellem det billede Amerika at large har af sig selv og sine racerelationer, og virkeligheden. Det er meget tydeligt fra videoens første sekunder, hvor varme, glade spiritual-rytmer bliver afbrudt af en brutal henrettelse, og musikken skifter til et hardcore, hektisk, DMX-hundegøende beat. Og disse kontrasterende skift gentages videoen igennem (ligesom henrettelserne).

Og yo. Jo mere jeg ser videoen/hører sangen, jo federe bliver den. Så stick with it – også selvom den ved første lyt lidt virker som noget nonsens. Det der gospel hook er bomben.